1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Проект цели повишаване на репродуктивността на пчелите

Проект цели повишаване на репродуктивността на пчелите

Проектът ще получи финансиране по подмярка 16.1 от ПРСР

Иновативен проект по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“ от Програмата за развитие на селските райони цели въвеждане на нови методи за повишаване на репродуктивните способности на пчелите. Той ще се изпълнява 3 години.

По време на проекта ще бъдат изпълнени няколко научно-производствени задачи.

„Да се повиши генетичният потенциал на пчелите-майки. Втората задача, която е пряко свързана с първата, е да подобрим генетичните способности на бащините семейства. Ще бъдат създадени цели семейства пчели, които ще произвеждат търтеи с по-добри качества, отколкото до момента. Това ще бъде постигнато чрез създаването на една нова лаборатория. В момента тя е в процес на изграждане. В нея ще се прилага изкуствено отглеждане и изкуствено осеменяване на пчели-майки“, обясни генетикът доц. Ивона Димитрова, която е част от научния екип.

Учените ще работят и за подобряване на факторите на микроклимата в самия кошер. Това нещо ще бъде направено чрез проследяване на дейността вътре в кошера. Ще бъдат поставени микрокамери. Дигитално ще бъдат отчетени всички действия на пчелите и промяната на параметрите в микроклимата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.