1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Списъкът с мерките за подпомагане на пчеларите няма да бъде променян

Списъкът с мерките за подпомагане на пчеларите няма да бъде променян

В периода 2010 и 2012 г. секторът е получил общо €90,3 милиона като пряка подкрепа от Европейския съюз

Отварят целогодишно мерките за пчелари. "Идеята е да са на разположение през цялата година, за да се подобри координацията между ЕС и националните програми за научни изследвания, както и да се развие взаимодействието с мерките от Програмата за развитие на селските райони като модернизация на стопанствата и засяване на повече медоносни растения чрез агроекологичните схеми", обясниха от селскостопанската дирекция на ЕК.

Списъкът с мерките за подпомагане на пчеларите няма да бъде променян, тъй като те са дали възможност на хората да произвеждат висококачествен мед, въпреки трудния контекст на нарастващите производствени разходи, измирането на пчелите и силната международна конкуренция чрез внос на мед от трети страни, се казва в доклад на Европейската комисия, цитиран от "Десант".

Анализът на изпълнението на мерките в периода 2010 и 2012 г. показва, че секторът е получил общо €90,3 милиона като пряка подкрепа от Европейския съюз. Най-много средства са изплатени за борба с вароатозата и за техническа помощ за пчелари, за рационализация на подвижното пчеларство, подновяването на пчелните кошери, приложните научни изследвания и анализа на мед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.