1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. „Здрави пчели – от информация към знание“ - семинар с международно участие, организиран от Българската академия по пчеларство

„Здрави пчели – от информация към знание“ - семинар с международно участие, организиран от Българската академия по пчеларство

Специалисти от България, Франция, Унгария и Германия се събраха в Арбанаси

Двудневен семинар на тема „Здрави пчели“ организира в Арбанаси Българската академия по пчеларство. Български и чуждестранни специалисти разгледаха проблемите при отглеждане на пчелите и очертаха методи за преодоляването им. Бяха представени иновативни методи за лечение на икономически важни заболявания. Форумът беше с международно участие на специалисти от Франция, Унгария и Германия, които споделиха опит и експертиза. Представители на БАБХ говориха за нормативните документи, касаещи контрола върху разпространението на ВЛП и здравеопазването на пчелните семейства.

„Академията по пчеларство си е поставила за цел да свежда до знанието на българските пчелари информация, която излиза навсякъде по света и е свързана със заболяванията по пчелите, технологията и всички други важни теми. Нашата цел е тази информация българските пчелари да я ползват веднага, за да може да се постигне една по-висока ефективност в тяхната работа на пчелините, каза ветеринарният лекар Ивелин Маринов. И добави: Нашето събитие е уважено и от чуждестранни гости от Франция, които ни представиха новости по отношение лечението с медикаменти на заболяването вароатоза и нозематоза. Представиха актуална информация за конкретни химически вещества във връзка с механизмите за възникване на резистентност, остатъчни количества и ефективност. Гостите от Унгария ни обърнаха внимание върху важни моменти от ефективното хранене на пчелите.“

Улрике Марски от Германия работи за френска фармацевтична компания за производство на ветеринарни лекарствени средства (ВЛП) за пчели. Тя представи резултати от теренни опити, показващи динамиката на остатъчните количества от ВЛП в меда, вследствие на третиране с лекарства. Също така говори за механизмите за създаване на резистентност.

„Необходим е баланс между химическите и екологосъобразни продукти за лечение на пчелните семейства. Пчеларите трябва да водят интегрирана борба с вредителите (IPM) в пчелините си и внимателно да наблюдават какво се случва в кошерите по отношение на нивото им на опаразитеност“, обясни Улрике Марски.

„Ние, в България, имаме най-добрите медикаменти, представяни и в цял свят. Това, което го има по света, като най-доброто за лечение на вароатоза, го има и в България и аз се радвам, че много и все повече български пчелари обръщат внимание на правилните схеми за лечение и постигат много добри производствени резултати“, посочи още д-р Ивелин Маринов.

Унгарски, френски и немски специалисти засегнаха теми за храненето на пчелите и споделиха своя опит.

„Аз съм съветник по пчеларство на Европейската комисия и съветвам пчеларите на територията на целия ЕС. Днес съм тук, за да установим едно сътрудничество и да намерим начин за подобряване на ефективността на пчеларството“, каза Миклош Сьорфьозьо.

„Българските пчелари се оборудват все по-добре и по-добре. Разполагат с най-добрите медикаменти за лечение, прилагат и добри методи на хранене“, обобщи д-р Ивелин Маринов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.