1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Във Великотърновското село Балканци боядисват яйцата с естествените багрила от природата

Във Великотърновското село Балканци боядисват яйцата с естествените багрила от природата

Великден се превръща в празник на духа

Предстои най-светлият християнски празник – Възкресение Христово. В православната традиция на Велики Четвъртък се боядисват яйцата и се замесват козунаци, които слагаме на великденската трапеза. Червеното яйце като символ се свързва с легенда за Мария Магдалена и император Тиберий, на когото тя съобщила, че е възкръснал Христос. В стражишкото село Балканци от незапомнени времена се пази традиция миналогодишното великденско яйце да се зарови под плодно дръвче за здраве и берекет, а новото да се сложи пред иконата.

„В навечерието сме на светли великденски празници, като започнахме от Лазаровден и Цветница. Лазарките минаха и благославяха, малко по друг вариант, във времето, което се намираме, но събраха яйца, които червим на Велики Четвъртък. Традицията повелява това да багрим яйцата с естествени багрила - различни билки и в естествените бои, с малко по- нетрадиционни неща!“ , обясни Даринка Бонкова, председател на местното читалище.

Стопанките в Балканци и до ден-днешен избягват да червят яйцата с промишлено произведени бои и предпочитат естествените багрила от природата. Традицията се предава от стари времена от майка на дъщеря, от баба на внучка.

„Едно време е нямало боя и затова са вземали от билките. Кукуряк - за да стават жълти, люспи от зрял лук да стават червени, от липов цвят - стават ни жълти, ни червени. Средно по 30-40 са боядисвали, защото хората навремето ходеха на гости, на този ще подадеш, на онзи ще подадеш яйце и трябва да имаш повече бройки!“, коментира Иванка Петкова, самодейка.

В обредността за Великден в Балканци се пазят елементи от празника, рядко срещани на други места в България. Даринка Бонкова ни разказа за тях.

„Ние имаме една символика, едно свещенодействие и в дома си го правим всяка година, когато очервим първото яйце в червената боя, винаги слагаме първо кръстче на децата, после на възрастните. След това слагаме яйцето пред иконата, като правим смяната - миналогодишното, което е стояло цяла година, го вземаме, слагаме новото и това - старото яйце заравяме под дърво – това е за плодородие, за новото начало и това остава като традиция и до днес!“

Иванка Петкова допълва: „Тези яйца, които са боядисани на Велики четвъртък, се носят в църквата, там се отчитат и там се раздават и си палим свещи за здраве.!“

Великденските козунаци стопанките в Балканци замесват на Велики Четвъртък. По местна рецепта само тук се правят козуначени рула с богата плънка.

Автор: Ана Минева


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.