1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 167 проекта са подадени за модернизация по ПРСР

167 проекта са подадени за модернизация по ПРСР

Приемът тази година е насочен към усвояване на гарантираните бюджети

В отворения приемен прозорец, от 14 март до 4 април 2011 г., по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година са подадени 167 проекта. Приемът тази година е насочен към усвояване на гарантираните бюджети, заяви Никола Христов, директор на Дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ по време на пресконференция на срещата-дискусия със земеделски производители от района на София.

В средата на годината, от 4 юли до 15 юли 2011 г., ще бъде отворен отново приемът по тази мярка. В края на годината изтича срокът за фермите от ІІ и ІІІ група да бъдат приведени в съответствие с изискванията на ЕС. Експертите приканиха стопаните на тези ферми да се възползват от възможностите, които дава Програмата. Те могат да кандидатстват по нея, за да изпълнят изискванията на Общността. По мярката за модернизиране на стопаните се възстановяват до 60 % от направените инвестиции, а ако те попадат в нитратно уязвима зона в Натура 2000 или в земи с висока природна стойност, този размер е 75%. Бенефициент, които е подал проект и е одобрен от ДФ „Земеделие” може да кандидатства за финансиране по схемата на ДФЗ. Никола Христов обяви още, че България по официален път е поискала от ЕК нотификация за прехвърляне на 304 млн. евро между мерките от Програмата.

Животновъдите с ферми І-ва категория за София град са 13 с общо 530 броя животни, а в областта има още 36 ферми с 1770 крави, които отговарят на европейските изисквания. Регистрирани са и ферми от ІІ-ра категория с общо 663 крави. Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 118 с общ брой на животните 1062, информира Полина Марина, експект в дирекция „Животновъдство” на Министерство на земеделието и храните.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.