1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 186 животновъдни стопанства в Германия са засегнати от вируса на Шмаленберг

186 животновъдни стопанства в Германия са засегнати от вируса на Шмаленберг

Засега не съществува ваксина срещу тази болест

Вирусът на Шмаленберг, засягащ овце, кози и говеда, вече се е разпространил в 186 животновъдни стопанства в Германия, където бе регистриран за първи път през ноември, съобщи "Франс прес", позовавайки се на института Фридрих-Льофлер, която наблюдава епизоотията.

Осем провинции вече са засегнати от инфекцията по животните: Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Долна Саксония, Хесен, Шлезвиг-Холщайн, Баден-Вюртемберг, Бранденбург и Тюрингия, по данни към 31 януари. Вирусът е открит най-вече в овцевъдни стопанства (172 от общо 186), уточнява ветеринарният институт, който за първи път откри вируса през ноември при едър рогат добитък в селището Шмаленберг.

В Европа се съобщава за случаи на тази инфекция в Белгия, Великобритания, Холандия и Франция. Русия спря вноса на животни от Германия, Холандия, Белгия и Франция.

Европейската агенция за безопасност на храните (AESA) все пак уверява, че вирусът Шмаленгерг не се предава на човека, предава БТА. Преносител на вируса, изглежда, е мушица, която предизвиква треска и диария при възрастните животни и не се предава пряко от едно животно на друго. Засега не съществува ваксина срещу тази болест.

Бременни овце, кози и крави обаче могат да предадат вируса през плацентата, като резултатът е мъртвороден плод или вродени малформации при новородените, които впоследствие умират бързо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.