1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 33 000 ферми в България не отговарят на изискванията на Европейския съюз

33 000 ферми в България не отговарят на изискванията на Европейския съюз

Ако в края на годината те не изпълнят нормите, ще бъдат затворени от 1 януари 2014 г.

Общо 33 000 от всички 80 000 ферми в България не отговарят на изискванията на Европейския съюз. Ако в края на годината те не изпълнят нормите, ще бъдат затворени от 1 януари 2014 г. Млякото им ще може да се преработва само в България и да се продава в рамките на страната. Мандрите, които работят с такова мляко, ще могат да правят от него единствено сирена с дълъг срок на зреене, но не и да го продават като прясно или кисело мляко.

Изискванията към българските ферми са свързани със сградите, питейната вода, дезинфекция, огради, място за съхранение на трупове на умрели животни, родилни боксове, доилни съоръжения и др. В момента върви одит за актуалното състояние на фермите, а резултатите ще станат ясни до една седмица.

33 000 ферми може да бъдат затворени

След като се разбере какво се случва в млечния сектор, след няколко удължавания на преходния период, в който фермите трябваше да отговорят на изискванията, може да поискаме от Брюксел ново удължаване на срока, но то няма да реши проблемите, коментира аграрният министър Димитър Греков пред Дарик радио.

Министърът не смята, че поевтиняването на фуражната пшеница ще се отрази върху крайната цена на месото. Едва 20% от месото на пазара в България е произведено у нас, останало е внос, посочи Греков. Дори и да се направи малка промяна в цените, това не би се отразило на пазара, смята той. Проблемът, според него, не е в производителите, а в прекупвачите и големите търговски вериги. В чужбина изкупната цена на трупното месо е много по-висока, отколкото у нас. По този начин, формираните печалби отиват в чуждите, а не в нашите производители на месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.