1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Германия представи своя стратегически план

Германия представи своя стратегически план

 

Големите стопанства ще получават по-малко субсидии, а една по-голяма част от директните плащания ще бъде прехвърляна към развитието на селските райони. Това са две от основните точки в стратегическия план за Общата селскостопанска политика, представен от германското земеделско ведомство в Берлин.
 
За осъществяването на целите, залегнали в стратегическия план, ведомството на Юлия Кльокнер ще разработи три законопроекта, които трябва да бъдат одобрени както от правителството, така и от фермерските организации. След това предстои планът да получи зелена светлина и от Европейската комисия.
 
"На всички ни е ясно, че се нуждаем от промени. На европейско ниво постигнахме споразумение да подкрепяме в по-голяма степен малките ферми и младите стопани, както и дейностите в полза на околната среда", каза Юлия Кльокнер при представянето на плана.
 
От 2023 година от първия към втория стълб ще бъдат прехвърляни вместо сегашните 6, 8 %. Това означава, че директните плащания ще бъдат съкратени с близо 100 милиона евро на година, а средствата за селските райони ще останат на нивото от 2020 година.
 
Предвижда се 10 на сто от директните плащания да бъдат резервирани за първите 40 хектара на стопанство, като за всеки хектар фермерът ще получава по 62 евро, а за следващите 20 – по 37 евро. От това преразпределение няма да се възползват стопанства с повече от 300 хектара.
Засега Германия няма да въвежда таван за директните плащания, но ще има т.нар. дегресия. Ако една ферма получава повече от 60 хиляди евро, то сумите между 60 и 100 хиляди ще бъдат намалени с 5 процента, а при тези над 100 хиляди евро ще има удръжки в размер на 10 на сто. При тази процедура няма да бъдат приспадани разходите за заплати и осигуровки на служителите. Спестените пари ще отиват за развитието на селските райони.
 
За екологични мерки земеделското министерство ще заделя по 900 милиона евро годишно, а 20 на сто от директните плащания ще бъдат запазени за екосхемите. 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.