1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Каква е стойността на труда, извършван от опрашителите?

Каква е стойността на труда, извършван от опрашителите?

Снимка:

Внезапното изчезване на всички опрашители би довело до драстичен спад на реколтите и огромно покачване на цените

Колко струва дейността на пчелите? Щом времето се затопли, милиони работнички излизат и извършват своята дейност. Без заплащане, без синдикати и трудови договори. Стойността на техния труд е огромна и почти неизмерима. Въпреки това учените се опитват да изчислят колко струва работата на пчелите и другите опрашители.
 
Според учени от университета Хоенхайм пчелите в Германия ежегодно извършват работа на стойност близо 4 милиарда евро. За целия свят тази сума нараства на 1 билион евро, което е около 1 процент от световния брутен вътрешен продукт. 
Beepolination
 
За да стигнат до тези резултати, учените са симулирали внезапното изчезване на всички насекоми, които опрашват растения. В своя модел те търсят отговор на два въпроса: Какво ще стане, ако изведнъж няма никакви насекоми? И – как биха реагирали потребителите?
 
По първия въпрос спектърът е широк. При някои плодове като ябълки и череши, две трети от добива зависят от опрашването, при тиквите са 95 процента. Полските култури - пшеница и ориз са самоопрашващи се, при други опрашването се извършва от вятъра, така че няма нужда от пчели. Освен това не навсякъде опрашването се извършва от насекоми. В тропиците тази задача поемат прилепи и колибрита.
 
beeplant
Внезапното изчезване на всички опрашители би довело до драстичен спад на реколтите и огромно покачване на цените, които ще трябва да се плащат от крайния потребител. Фермерите от своя страна постепенно ще преминат към сортове, които се опрашват без насекоми.
 
Освен със своята опрашителска дейност, насекомите имат и друго значение за икономиката, тъй като са храна както за хората, така и за други животни. Те подобряват и качеството на почвите и са част от традиционната медицина в много региони по света.
 
И докато този аспект трудно се изразява в парична стойност, за други има точни цифри. В Съединените щати всяка година стопаните на бадемови плантации плащат огромни суми, за да наемат пчелни семейства за опрашване на дръвчетата. 
 
Съюзът на пчеларите в Германия е изчислил, че дейността на техните питомници достига стойност от 2 милиарда евро годишно. Това прави тези насекоми третите най-важни селскостопански животни в страната, след говедата и свинете. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.