1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Австралийски фермери за защита на млякото

Австралийски фермери за защита на млякото

Със своята петиция фермерите от Петия континент искат да внесат яснота в етикетирането

Инициатива за защита на понятието "мляко" подеха фермери в Австралия. В петиция, изпратена до властите в Канбера, те настояват за забрана на думата при продукти от растителен произход.

За разлика от много държави, в това число Съединените щати, и други в Европа и Австралия все още е разрешено продукти, произведени от соя, ядки, кокосови орехи и ориз да носят обозначението "мляко".

Със своята петиция фермерите на Петия континент искат да внесат яснота в етикетирането и да предотвратят потребителите да бъдат подвеждани. Проучвания показват, че много хора смятат, че растителните продукти имат същите хранителни качества като животинското мляко, или са дори по-здравословни.

"Австралия трябва да възстанови истината в етикетите на храните и напитките, за да могат хората да направят своя информиран избор. През последните десетина години се появиха редица растителни продукти, които използват понятието "мляко" и имитиращи неговите външни качества, включително и опаковките", се казва в искането. "Това заблуждава потребителите, вреди на имиджа на истинското мляко и дава пазарно предимство на имитациите", смята лидерът на браншовия съюз на млечните фермери Тери Ричардсън.

Гледайте още актуални новини в емисиите на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.