България спечели 1-во място в категорията за най-устойчив проект на първия Конгрес за млади фермери

Събитието беше организирано от Групата на ЕНП в Европейския парламент

На 6 декември в Европейският парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България.

Приветствени слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.

Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП  бе посланика на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин.

На първо място евродепутатът изказа благодарността си към организаторите на чудесната инициатива, след което благодари на всички нейни колеги-посланици на страните си и организации за присъединяването им към проекта.

Мария Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури ясно си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства.

"Земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство, пишат и самите млади фермери. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на земеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП и Съюза. "Мечтите се превърнаха в идеи, а идеите в реалистични сериозни проекти през 2007 г.", пише един от нашите кандидати. Ето защо като посланик на младите фермери от България искам да изкажа своята радост от това, че българските фермери са тук днес", сподели българският евродепутат.

Като посланик на българските млади фермери, г-жа Габриел обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми - младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.