1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биомандра в Троянско има постоянни и сериозни доставчици на суровина

Биомандра в Троянско има постоянни и сериозни доставчици на суровина

Предприятието произвежда и конвенционална продукция

Как работи една биомандра в региона на Троян? Основана е през 1991 година. Капацитетът й е около 50 тона дневно, сурово мляко се изкупува от 20 до 30 ферми, в които се отглеждат предимно овце и кози.

„Сертифицираните биологични ферми са 27 на брой към последните данни, с които разполагаме. Съответно те варират. Включват се нови, отпадат стари, но основният брой от 20 ферми са от 2006 година и ние се гордеем, че сме ги запазили като наши доставчици. Те са доволни и ние сме доволни от съвместната работа с тях. Помагаме им да разберат всички нормативни изисквания, двата регламента, които са за биопроизводството. Документално им помагаме. Два пъти годишно ходим на наши вътрешни проверки, с които също осъществяваме контрол и подкрепа. Съвместната работа е ключово значение, за да имаш едни постоянни доставчици на суровина и да си гарантираш постоянно увеличение на пазара в тоя сектор“, каза Ирина Антонова, организатор производство.

 Тя посочи, че производители и преработватели са като скачени съдове.

„Ако те са добре и се развиват в правилната посока, съответно и ние си спазваме всички изисквания в предприятието, то крайният резултат е един добър и качествен продукт. Това е според мен ключът към успеха.“

Мандрата преработва основно овче и козе мляко, по-малко работи с краве. Произвежда меко сирене, кашкавал – био и конвенционална продукция.

„40 процента от произведената продукция е биосертифицирана, другите 60 процента са в конвенционалния сектор.“

„Работим предимно за износ за ЕС и в трети страни - САЩ, Германия, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия“, посочи Силвия Калчева, оператор в биомандрата. Тя разказа, че специално българските млечни продукти от овче и от козе мляко привличат интереса на външните пазари заради своята специфика и качества.

В мандрата работят около 35-40 души, а биомлечните продукти се произвеждат в отделен цех, в който работят 20 души.

На въпроса защо био, Ирина Антонова се обоснова:

„Това беше един сегмент, който през 2006 година не беше зает на европейския пазар. Мога да кажа, че сме едни от първите на българския пазар и тази пазарна ниша беше интересна за развитие.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.