1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК прие нова четиригодишна стратегия за подобряване на хуманното отношение към животните

ЕК прие нова четиригодишна стратегия за подобряване на хуманното отношение към животните

Тя включва предложение за всеобхватен законодателен акт и засилване на съществуващите действия

Европейската комисия прие днес, 19 януари, нова четиригодишна стратегия за подобряване на хуманното отношение към животните в Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията.

Стратегията включва двустранен подход - предложение за всеобхватен законодателен акт в областта на хуманното отношение към животните и засилване на съществуващите действия.

Според Еврокомисията е необходимо по-стриктно спазване на правните изисквания от държавите членки, както и укрепване на международното сътрудничество по въпросите за хуманното отношение към животните. Потребителите трябва да разполагат с по-добра информация, се подчертава още в съобщението.

"Скорошното влизане в сила на законодателството за кокошките носачки показа, че в някои държави членки продължават да съществуват проблеми с хуманното отношение към животните... Новата стратегия ще даде възможност за съответната гъвкавост, чрез която производителите да постигнат необходимите стандарти за хуманно отношение, като използват различни подходи", каза еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Според Брюксел законодателството на ЕС в областта от последните три десетилетия е твърде разпокъсано. Неприлагането му в държавите членки се отразява неблагоприятно на хуманното отношение към животните в ЕС, се казва в съобщението на Еврокомисията. Друго препятствие пред пълното и еднакво прилагане е фактът, че пазарът не осигурява достатъчно икономически стимули за спазването на законодателството.

Приносът на ЕС за подпомагане на хуманното отношение към животните се изчислява на 70 милиона евро годишно. Помощта е насочена към земеделските производители като плащания за хуманно отношение към животните по програми за развитие на селските райони или към други дейности, като например изследвания, икономически проучвания, комуникация, обучение и образование и пр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.