1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експерт: Промените в Закона за земеделските земи са популистки

Експерт: Промените в Закона за земеделските земи са популистки

Брюксел може да започне процедура срещу България

Забраната за придобиване на земя във връзка с изискването за уседналост противоречи на свободното движение на капитали, което е основна ценност в Европейския съюз, коментира преподавателят по право на ЕС в Софийския университет Станислав Костов пред БНР.

На извънредно заседание във вторник Народното събрание отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промени в Закона за собствеността върху земеделските земи. Приетите промени в закона забраниха офшорни дружества да придобиват българска земеделска земя, а право на собственост върху земеделски земи да могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години.

"Още от края на 80-те има една директива за прилагането на принципа на свободното движение на капитали, която ни казва, че държавите трябва да премахнат ограниченията между лица, които живеят в държавите членки. Има и установена практика на Съда на Европейския съюз, пак от края на 80-те години, после решението Конле от края на 90-те години. Тази практика ни казва, че придобиването на недвижими имоти е необходимо продължение на правото на свободно установяване и на правото на свободно движение на капитали", обясни юристът.

По думите на Костов от тази гледна точка би могло да има противоречие между българското законодателство и правото на ЕС. "Последиците – ще имаме ограничение на движението на капитали и установяването. Очевидно е, че когато трябва да купиш земя и трябва да си живял тук пет години, това несъмнено ограничава чуждите инвестиции", коментира той.

Според Станислав Костов е възможно Европейската комисия да започне процедура за установяване на нарушението. "Еврокомисията показа, че следи изкъсо този процес и даде да се разбере, че всякакво ограничение на свободите на движение няма да бъде приемливо", подчерта той.

Според експерта трябва да се види как ще изглеждат нещата отвътре и какви гаранции за правото на собственост могат да дадат и българските съдилища. "Затова ми се струва, че нашата съдебна система пак ще бъде изправена пред голямо изпитание", допълни той.

"Забраната за продажба на земя на човек, който не е живял през последните пет години в България засяга както гражданите на Съюза, така и българските граждани", отбеляза още преподавателят по право на ЕС. Според него промените в Закона за земеделските земи са популистки и в пряка връзка с предстоящите избори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.