1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕП настоява за общ закон за веригите на доставки

ЕП настоява за общ закон за веригите на доставки

След преминаването през всички етапи на законодателния процес, новият регламент би могъл да влезе в сила през 2024 година

Вносителите на соя и говеждо месо трябва да полагат повече грижи за опазването на тропическите гори. Това поиска Европейският парламент в резолюция, настояваща за общоевропейски закон за веригите на доставки.
 
Само един такъв общ закон ще предотврати различни правила в отделните държави на вътрешния пазар, смятат народните представители. В своята резолюция те призовават Европейската комисия да предприеме съответните законодателни мерки. От Комисията отвърнаха, че подготвят проект, който да бъде представен през юни. След преминаването през всички етапи на законодателния процес, новият регламент би могъл да влезе в сила през 2024 година.
 
Новите правила биха постановили, че на вътрешния пазар на Съюза могат да се търгуват само продукти, при производството на които не са нарушавани човешките права и не са нанасяни щети на околната среда. В аграрния сектор това се отнася най-вече за вноса на соя, говеждо месо, палмово масло и какао. В случай, че такъв регламент бъде приет, вносителите ще трябва да купуват само сертифицирана стока и да документират нейния произход, гарантирайки, че е произведена по устойчив начин.
 
Много сектори на икономиката вече критикуват, че такива правила ще увеличат бюрокрацията и съответно разходите. На прицел са не само големите компании, но и малки фирми, които също могат да нанасят щети на природата, отвръщат евродепутатите. Затова парламентът иска да обвърже всички участници по веригата със задължителни норми, т.е. не само вносителите и търговците на едро на аграрни продукти, а и преработвателите и крайните потребители.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.