1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейска директива налага по-строги ограничения върху тютюневата индустрия

Европейска директива налага по-строги ограничения върху тютюневата индустрия

НАТ-2010: Новите мерки ще имат негативно отражение върху тютюнопроизводителите и техния основен поминък

Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 изпрати своята позиция във връзка с приетата вчера европейска директива за тютюневите изделия, която точно преди година взе главата на малтийския еврокомисар Джон Дали. Макар че все още предстои ратификация на документа в Европейския парламент 2014 г., постигнатото споразумение може да се счита за начало на нов етап в регулирането в сектора през следващото десетилетие, пише news.ibox.bg.

От НАТ-2010 изразяват своите притеснения от предстоящите мерки, тъй като те ще доведат до по-строги ограничения върху тютюневата индустрия, а от там и върху тютюнопроизводителите. Те са силно разтревожени от ограниченията за използване на добавки към цигарите, включително и популярни аромати като мента и ванилия, които ще окажат негативно въздействие върху търсенето на някои видове тютюни.

Приетият размер на здравните предупреждения с картинки е 65% от площта на двете страни на опаковката (предложението на България бе за 50%), което би могло да доведе до обезценяване на различните марки поради намаленото място за лога и брандиране на опаковките, притесняват се още от бранша.

Сред другите важни промени са забраната за продажба на цигари в слим опаковки. По-тънките тютюневи изделия ще продължат да се продават, но кутиите им ще трябва да бъдат еднакви по големина като тези на стандартните цигари. Това се налага поради изискванията за минималния размер на здравното предупреждение върху опаковките, определен на 52 мм на 44 мм.

Според НАТ-2010, която представлява интересите на над 200 000 българи, заети в тютюневата индустрия, новите мерки са „доста строги и рестриктивни", което ще има негативно отражение върху тютюнопроизводителите и техния основен поминък.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.