1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция с минус 2% от стойността на аграрното производство

Франция с минус 2% от стойността на аграрното производство

Основната причина са лошите метеорологични условия

За втора поредна година стойността на френското аграрно производство бележи спад. През 2020-та тя достига 74 милиарда евро, като в тази сума не са включени субсидиите, изчисляват от Националната служба за статистика. Намалението спрямо 2019 година е в размер на 2%.
 
В предварителния доклад на статистиците се казва, че брутната добавена стойност от селскостопанска дейност е паднала с 5 на сто до 30 милиарда и 20 милиона евро. През миналата година френските фермери са получили общо 8 милиарда под формата на различни субсидии, като сумата е с 4 и половина процента по-малка, отколкото през 2019-та.
Стойността на растителната продукция се изчислява на 43 милиарда евро. В сравнение с предходните 12 месеца това е спад с 3 на сто. Покачването на цените с 1,5% не е било достатъчно, за да компенсира 4-процентото намаление на произведеното количество. Особено силно това си проличава при зърното, чиято стойност се е свила с 12 на сто до 10 милиарда евро. Основната причина са лошите метеорологични условия, довели до близо 19% по-малка реколта.
 
От климатичните предизвикателства са пострадали и овощарите, които след меката зима бяха изненадани от слани в началото на пролетта, причинили спад в производството от 9 процента. Заради нарасналото търсене на плодове и зеленчуци по време на коронакризата обаче, цените през 2020-та са били с 13 на сто по-високи, така че стопаните са успели да компенсират щетите.
 
При яйцата и млякото експертите в Париж отчитат лек ръст от половин процент, докато стойността на продукцията в сектор животновъдство е паднала с процент и половина до 11 милиарда евро.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.