1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И през миналата година ЕС е начело в класацията за международната търговия със селскостопански продукти и хранителни стоки

И през миналата година ЕС е начело в класацията за международната търговия със селскостопански продукти и хранителни стоки

Аграрният бранш в Общността е произвел стоки и услуги за близо 430 милиарда евро

И през миналата година Европейският съюз е бил начело в класацията за международната търговия със селскостопански продукти и хранителни стоки. Общият оборот на 28-те страни членки, генериран от износа и вноса от и към трети страни, възлиза на 255 милиарда евро.

По данни на Европейската комисия, износът през 2017 година е достигнал 138 милиарда евро, което е с 5 процента над резултата от 2016-та. В същото време са внесени стоки за 117 милиарда, така че Съюзът има положителен баланс в размер на 21 милиарда евро.

В коментар за изнесените от Комисията цифри, агрокомисар Фил Хоган посочи, че успехите в търговията с трети страни се дължат до голяма степен на реформите в Общата селскостопанска политика. Тя давала възможност на фермерите на Стария континент да бъдат конкурентни на международните пазари.

Друг важен аспект, според агрокомисаря, е доброто име, с което се ползват произведените в Европейския съюз продукти. Те се считат за сигурни, устойчиво произведени, висококачествени и вкусни. Споменавайки наскоро договорените споразумения за свободна търговия с Канада, Япония и Мексико, Хоган допълни, че те дават нови възможности за продажби и в същото време защитават достатъчно добре чувствителните за Европа сектори.

През миналата година аграрният бранш в Общността е произвел стоки и услуги за близо 430 милиарда евро. Хранителната индустрия отговаря за 7,5 процента от всички работни места, както и за около 4 на сто от цялата икономика на Съюза. Мнението на Комисията е, че износът на селскостопански продукти и храни е важен двигател за растежа и работния пазар в Европа. Петте най-големи партньори са Съединените щати, Китай, Швейцария, Русия и Япония.

Европейският съюз изнася най-вече вино и спиртни напитки, бебешки храни, хранителни стоки, шоколад и свинско месо. При вноса през миналата година има голямо разнообразие на доставчици, като делът на водещите страни – Бразилия и Съединените щати – е намалял за сметка на други държави.

От трети страни се внасят предимно стоки, които не се произвеждат в достатъчно количество в Европа, най-вече заради климатичните особености. Това са тропически плодове и кафе, както и фуражи и аграрни суровини, предвидени за преработка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.