1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Има ли сухо мляко в прясното?

Има ли сухо мляко в прясното?

Само в 3 от 17 пресни млека няма сухо мляко

Само в 3 от 17 изследвани пресни млека няма добавено сухо мляко. Това показва нов тест на асоциация „Активни потребители“. От години организацията получава запитвания и предложения относно съмнението, че се влага така наречената „млечна пудра“ в някои продукти.

„Отдавна имахме желание да направим такова изпитване. Затрудняваше ни липсата на официален метод за изпитване, но използвахме достатъчно надежден метод, който се основава на наличието на фурозин“, обясни Богомил Николов - председател на асоциацията.

Фурозинът е основен индикатор за топлинна обработка на прясното мляко. Той се образува в малки количества при пастьоризация, стерилизация или UHT обработка на млякото. При термично сушене обаче съдържанието му нараства силно и затова се натрупва най-много в индустриалната млечна пудра. Повече фурозин открит в прясното/суровото мляко означава по-високи нива на добавена млечна пудра.

„Сухите млека имат по-ниска цена. Това е така, защото най-често сухото мляко представлява излишък при свръхпроизводство. Производителите на мляко, които не могат да реализират своята продукция, я превръщат в сухо мляко и така може да трае дълго време. Обикновено те се освобождават от него, продавайки го на по-ниска цена. Това създава изкушението да приготвиш продукт от сухо мляко, чиято себестойност ще бъде по-ниска. По този начин можеш да увеличиш печалбата или оборота, предлагайки по-ниски цени, спрямо конкурентите.“

При всички случаи това е нелоялна конкурентна практика, беше категоричен Богомил Николов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.