1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испания ще наказва прахосването на хранителни продукти

Испания ще наказва прахосването на хранителни продукти

Новият закон ще послужи за пример за целия Европейски съюз

Закон, който да наказва прахосването на хранителни продукти, подготвя испанското правителство. Проектът вече е одобрен от министрите и в най-скоро време ще бъде внесен за обсъждане в парламента.
 
Според новия закон с глоба между 2 000 и 60 000 евро ще бъдат наказвани всички предприятия по производствената и транспортната верига, допуснали хранителни отпадъци, които са можели да бъдат избегнати. Целта на правителството на министър-председателя Педро Санчес е законът да влезе в сила в началото на следващата година.
 
Според министъра на земеделието Луис Планас новият закон ще послужи за пример за целия Европейски съюз. Засега подобни разпоредби има само в Италия и Франция. По данни на земеделското ведомство в Испания всяка година се изхвърлят около 1,4 милиона тона храни, годни за консумация. Това прави по повече от 30 килограма на глава от населението.
 
Законът задължава освен това всички заведения да предлагат безплатни опаковки, така че клиентът да може да си вземе за вкъщи храната, която не е консумирал. Предприятията от хранителната индустрия ще трябва да разработят планове за избягване на отпадъците, а супермаркетите са призовани да намаляват цените на стоки, чийто срок за годност е пред изтичане. Предвидени са мерки, които да улеснят даряването на храни на благотворителни организации, занимаващи се с изхранването на бездомни и социално слаби граждани. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.