1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Износът на животни от ЕС с ръст от 11%

Износът на животни от ЕС с ръст от 11%

Tрадиционни пазари за европейските износители са Либия, Ливан и Израел

С 11 процента се е увеличил износът на едър рогат добитък от Европейския съюз през първото полугодие. Почти една трета от животните са доставени в Турция, показват данните на Европейската комисия.

Заради влошените макроикономически показатели на Турция, вносът на живи животни през вторите 6 месеца на годината, както и в началото на 2019-та, вероятно ще намалее, прогнозират от Брюксел.

Други традиционни пазари за европейските износители са Либия, Ливан и Израел. Напоследък добри резултати се постигат и в Алжир, Мароко и Тунис, които увеличиха вноса на животни от Стария континент.

При преброяването на стадата през май и юни беше установено, че броят на кравите в страните от Европейския съюз с най-голямо производство на говеждо месо е намалял с под един процент спрямо миналата година. Само в Испания, Швеция, Италия и Холандия стадата продължават да се увеличават. Прогнозите за производство на говеждо са за ръст от процент и половина за тази година. За 2019-та се очаква стагнация, най-вече заради ниските изкупни цени на месото и затрудненията с фуражите, породени от сушата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.