Това беше темата на семинар в Добрич
Какви са особеностите при отглеждане на еднозърнест и двузърнест лимец у нас – това беше темата на семинар в Добрич, организиран от Службата за съвети в земеделието. Фермери от региона се запознаха с най-древната храна на човечеството и обсъдиха тънкостите при производството на уникалната пшеница. Лимецът е култура, която намира своето място в българското земеделие, защото отговаря на потребностите за здравословен начин на живот. Това заяви доц.д-р Драгомир Пламенов по време на семинара.
Лимецът е изключително подходящ за биологично производство, тъй като не изисква растителна защита и подхранавне с минерални торове. Културата може да вирее на бедни и каменисти почви.
Това прави отглеждането на лимец по-евтино, но в същото време добивите от тази култура не надвишават 200-250 кг от декар. Основните въпроси, които вълнуват производителите, са трудностите при прибирането му и начините за олющване на зърното.
Автор: Галина Недкова