1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Комбинация от различни мерки срещу африканската чума по свинете предлага ЕК

Комбинация от различни мерки срещу африканската чума по свинете предлага ЕК

До момента не съществуват нито ваксини, нито медикаменти за лечение

Комбинация от различни мерки срещу африканската чума по свинете предлага Европейската служба по безопасност на храните – ЕФСА. Експертите са на мнение, че досегашните единични и самостоятелни акции не са дали достатъчно добри резултати.

Европейската комисия бе поискала от ЕФСА оценка на последните случаи на заболяването в Източна Европа, както и научно-обосновани съвети, които да помогнат за ограничаването му. То е установено в трите Балтийски държави, както и в Полша, където от началото на 2014 година са засегнати предимно популациите от диви свине. В Литва, Латвия и Полша има и случаи при домашни прасета.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но е смъртоносна за дивите и домашните животни. До момента не съществуват нито ваксини, нито медикаменти за лечение.

В повечето случаи на заболяване на домашни свине то бързо е било ограничено, но при дивите това е по-трудно. Досегашните единични мерки биха дали резултат чак след години, смятат от ЕФСА. Затова специалистите предлагат комбинация от мерки, включително целенасочен лов, отстраняването от горите на дивеч, умрял от естествена смърт, както и строга забрана за хранене на дивите прасета. По този начин ще се намали популацията на животните и ще се ограничи разпространението на болестта, твърди ЕФСА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.