1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопреработвателите ще внесат жалба срещу Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Млекопреработвателите ще внесат жалба срещу Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Документът задължава мандрите да произвеждат храни на растителна основа при строги технологични правила

Националната асоциация на млекопреработвателите и отделни производители ще внесат до края на седмицата във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която задължава мандрите да произвеждат храни на растителна основа при строги технологични правила, които бизнесът определя като дискриминационни. Това съобщи  Велизар Бояджиев,  изпълнителен директор на млекопреработвателно предприятие, цитиран от Investor.bg. 

Наредбата беше приета в края на юни, като мандрите получиха двумесечна отсрочка, за да могат да приведат мощностите си в съответствие с новите правила. Документът беше въведен под натиск на животновъдите, които настояха за засилен контрол върху мандрите, които произвеждат сирене и кашкавал с растителни мазнини вместо с мляко. Мотивът на млекопроизводителите беше свързан с нелоялната конкуренция от евтини сирена и кашкавали на растителна основа, представяни като млечни продукти.

Администрацията реши да затегне контрола върху немлечните храни, затова с наредбата забрани да се изписва „млечен продукт“ върху етикетите на имитиращите храни. Това обаче предизвика протест на млекопреработвателите, които бяха категорични, че изискванията на наредбата са дискриминационни и не се прилагат в нито една европейска държава.

В първия вариант на наредбата бизнесът се задължаваше да произвежда млечни и немлечни продукти на различни поточни линии, но след протеста от страна на мандрите администрацията се съобрази и в окончателната наредба премахна това изискване.

Окончателните текстове допускат сиренето и кашкавалът на растителна и млечна основа да се правят на една линия, като единственото изискване е фирмите да информират агенцията по храните за датите на поризводство на имитиращите храни.

Въпреки че агроминистерството се съобрази с бизнеса, преработвателите определят като дискриминационни условията, при които държавата поставя към бизнеса допълнителни изисквания, свързани с нови разходи по тяхното изпълнение, поясни и Диляна Славова, изпълнителен директор на асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.