1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Москва определя таван на цените

Москва определя таван на цените

Повод за гласуването на закона е драстичното вдигане на цените на някои продукти през декември

Руското правителство вече ще може да определя таван за цените на някои така наречени "обществено значими" хранителни продукти. Това стана възможно, след като парламентът в Москва одобри предложен от президента Владимир Путин закон.
 
Възможност за определяне на максимална цена съществуваше и досега, но мярката можеше да се приложи едва след като цените на определени продукти бяха скочили с повече от 30 % в рамките на 30 календарни дни. С новия закон властите получават правото да предприемат превантивни мерки, а целта е да се предпазят гражданите от неоснователно поскъпване на основните храни, особено на фона на коронакризата. Срокът на ограниченията е удължен до 90 дни.
 
Повод за гласуването на закона е драстичното вдигане на цените на някои продукти през декември. От данни на главната прокуратура в Москва става ясно, че през последния месец на 2020 година захарта е поскъпнала със 75 %, а слънчогледовото олио с 25 на сто. Брашното и хлябът пък се продават на цена, която е с 13 % по-висока от ноемврийската. 
В резултат на това развитие още в средата на миналия месец земеделското министерство свика спешна среща с производители и търговски вериги, за да стабилизира цените. На заседанието беше взето решение те да не се вдигат поне до края на първото тримесечие.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.