1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наталия Тодорова: Редуцирането на бюджетните средства за земеделие ще намали конкурентоспособността на българските производители

Наталия Тодорова: Редуцирането на бюджетните средства за земеделие ще намали конкурентоспособността на българските производители

Свиването на бюджета ще рефлектира и в следващата стопанска година

През последните дни парите, заложени в проектобюджета за селско стопанство и променливите решения на управляващите предизвикаха бурни реакции от земеделците и заплаха от страна на министър Дянков, че ще спре и плануваните в бюджета пари, ако протестират.

"Факт е, че подписаното споразумение близо месец преди изборите (на 14 септември) залагаше общ бюджет за сектор земеделие в размер на 570 милиона лева. Тези средства са отрязани от подпомагането на единица площ. В споразумението постигнахме един баланс при разпределение на средствата, за да има сравнителна устойчивост в аграрния сектор. Отрязаните пари ще се отразят пагубно на целия аграрен сектор и затова всички подкрепиха споразумението и изразиха готовност да се борят за бюджета си такъв, какъвто е разписан от министър Дянков и премиера Бойко Борисов", каза Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в предаването „Нашият ден” на БНР.

"Ако бюджетът бъде приет във варианта на министър Дянков, целият сектор ще бъде застрашен пряко или косвено. Тъй като рентните плащания са функция от европейските и националните средства за подпомагане, това неминуемо ще доведе до намаляване размера на рентата. Така ще се влоши драстично социалният статус на всички райони, ще се намали доходът на всички собственици на земя, които са предимно възрастни хора по селата, дали земите си под наем. Редуцирането на парите ще доведе и до намаляване на конкурентоспособността на българските земеделски производители на общите пазари, до рязко свиване на инвестициите, както и до множество фалити на най-застрашените дребни и средни стопани"

Всички браншови организации и правителството чрез подписите на министър Дянков и премиера Бойко Борисов скрепиха през септември едно споразумение за средствата в бюджета. Финансовата рамка е редуцирана с 230 милиона, което ни изненада много. Прави се опит за противопоставяне. Средствата трябва да бъдат разпределени така, че нито един от браншовете в земеделието да не бъде застрашен, заяви Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

"Ние всички направихме тази финансова рамка. При така поставените параметри на бюджета, редуцираните 230 милиона лева ще бъдат премахнати само от националните доплащания за единица площ. Просто трябва да успеем да убедим МФ в правотата ни. Тук има една особеност. Плащанията за 2011 ние ще получим в 2012 г. Очаква се зърнопроизводителите да направят компромис с производството си", допълни Цветанов.

"Има и друго. Планираните от производителите кредити при това редуциране на средствата няма да бъдат получени от банките. Свиването на бюджета ще рефлектира и в следващата стопанска година. Ние планираме безсрочни протести, но преди да стигнем до тях искаме да чуем и г-н Бойко Борисов, който също подписа споразумението с нас. Заплахите на министър Дянков, че ако не слушаме, ще пренасочи планираните ни средства в други сектори, не са нормални за държава от Европейския съюз", заяви още председателят на АЗПБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.