1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се ръст на световното производство на палмово масло

Очаква се ръст на световното производство на палмово масло

Германското правителство е загрижено за продължаващото изсичане на джунглите

Германското правителство очаква ръст на световното производство на палмово масло и изразява опасенията си относно продължаващото изсичане на джунглите. Това се казва в писмен отговор на кабинета на Ангела Меркел на парламентарен въпрос на групата на Зелените в Бундестага.

"Предполагаме, че заради ниските разходи и големите добиви интересът към производството на палмово масло по-скоро ще се увеличи и ще обхване нови държави в тропическите региони", се казва в документа. Затова правителството смята да наложи методи, при които не се налага обезлесяването на нови територии.

Зелените в Бундестага настояват Европейският съюз да спре да внася палмово масло, произведено на площи, за които са били изсечени вековни гори и джунгли. "Необходими са ни точни сертификати за екологична и социална устойчивост на влаганото в нашата индустрия палмово масло, както и пълна прозрачност и проследимост по веригата на доставките", се казва в декларация на Зелените. Те настояват федералното правителство да разработи стратегия за намаляване на употребата на суровината.

Според данни на Федералната служба за статистика вносът на палмово масло в Германия бележи спад през последните 2 години. Докато през 2016-та са внесени над милион и половина тона, през 2018-та количеството е наполовина. По-голямата част е доставена от Индонезия, Хондурас е на второ място, пред Малайзия и Колумбия. През 2017-та над 50 процента от внесеното в Германия палмово масло е преработено на биодизел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.