1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се рекордна световна реколта от соя

Очаква се рекордна световна реколта от соя

Основната корекция засяга посевите в Съединените Щати

Нов рекорд при реколтата от соя очаква американското земеделско министерство тази година. В последния си доклад, експертите посочват цифрата 318,9 милиона тона, това са 300 хиляди тона повече от рекорда, постигнат миналата година.

Основната корекция засяга посевите в Съединените Щати, където ще бъдат прибрани 105,7 милиона тона, един милион повече от досега предвиденото. Това се дължи на 34,2 милиона хектара площи, засети със соя, което е с близо един процент повече от очакваното през юни.

В същото време състоянието на посевите в Щатите леко се е влошило. Оценката от 12 юли показва, че 62 на сто от тях са в "добро" или "много добро" състояние, докато седмица преди това този дял е бил с един процент по-голям, а миналогодишната стойност е била 72 процента.

В периода октомври 2015-та до септември 2016 година Европейският съюз ще внесе 13,1 милион тона соя, близо 300 хиляди тона повече от досегашната прогноза. Това се дължи на засиленото търсене от страна на преработвателните компании, като импортът на соев шрот ще достигне малко повече от 20 милиона тона. За текущата пазарна година експертите предполагат, че Европейският съюз ще внесе 13 милиона тона соя и 19,6 милиона тона соев шрот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.