1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отглеждането на биволи – предизвикателство или шанс за животновъдите

Отглеждането на биволи – предизвикателство или шанс за животновъдите

Близо 100 глави от породата „Българска Мурра“ се отглеждат край Аксаково

Отглеждането на биволи у нас е все по-рядко явление, въпреки традициите през последното столетие. На пръсти се броят фермите в Североизточна България, в които се гледат тези животни. В същото време продуктите от биволовъдните стопанства като мляко, сирене и др. са високо ценени в страните от Европейския съюз.

Един от биволовъдите в България е Иван Борисов от Аксаково. Той поставя началото на фермата си с 20 овце преди 34 години. Постепенно стопанството се разраства и започва да отглежда говеда и биволи. В момента той се грижи за 40 биволици от породата „Българска Мурра“ – една от най-добрите породи в Европа. Заедно с малките и подрастващите, стадото от биволи достига 100 глави. Преди столетие биволите започват да се използват предимно като впрегатни животни и са „изнасяли“ на гърба си цялото родно земеделие. Търговията със зърно и стоки за европейските държави и към Близкия Изток се е движила от биволски и волски впрягове, разказва още Иван Борисов.

Породата „Българска Мурра“ е високопродуктивна и с предназначение за мляко. Качествата на тази суровина се ценят високо в европейските държави. У нас млякото също е на почит заради високата масленост и чудесен вкус. Преработвателите обаче дават скандално ниска цена за биволско мляко  - около 1,30 лв. за литър. В стопанството на Иван Борисов ежедневният млеконадой зависи както от сезона, така и от броя на малките. Има периоди с по няколкостотин литра, има и такива с 50 литра мляко на ден.

Въпреки че е търсен продукт, в търговската мрежа е трудно да се намери биволско мляко или сирене. За да намерят изход от проблемите си, биволовъдите у нас са се обединили в две асоциации и през година организират изложби на породистите животни. Възможностите на вътрешния и външния пазар за продукти от биволи все още не са оползотворени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.