1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пет държави от ЕС са превишили млечните квоти за 2010/2011 г.

Пет държави от ЕС са превишили млечните квоти за 2010/2011 г.

Холандия и Дания са превишили обявените количества за доставка и директни продажби на мляко

Пет държави от ЕС са превишилите млечните квоти за 2010/2011 година, съобщи Европейската комисия (ЕК). В резултат на това в бюджетите на Дания, Холандия, Австрия, Кипър и Люксембург ще влязат общо 55,5 млн. евро повече.

Петте държави пък са превишили националните си квоти с общо 200 хил. тона. Въпреки тези превишение обаче, производството на мляко в ЕС е далеч под обявените квоти.

Холандия и Дания са превишили обявените количества за доставка и директни продажби на мляко. Останалите три държави са нарушили правилата само по отношение на доставките, допълват още от Брюксел.

През 2008 година беше направен преглед на Общата селскостопанска политика. Тогава беше взето решение квотите за 2010/2011 година да бъдат увеличени с 1%. В 14 държави от общността обаче през въпросната година производството на мляко е с 10% под предварително обявените национални квоти. Като цяло в ЕС са произведени с 6% по-малко млечни продукти, отколкото са обявените квоти.

Системата за млечните квоти и как работи тя

Всяка държава от ЕС има две квоти – една за доставки и една за директни продажби към крайните потребителите. Количествата се разпределят сред производителите (индивидуални квоти) в общността.

В квотите за доставка се включва непреработеното мляко, предавано на изкупни пунктове, а като директна продажба се счита продаденото сурово или обработено мляко.

При превишаване на обявените количества производителите плащат налог на държавата – за тази година е 27,83 евро за 100 килограма превишение.

Количествата се определят за 12 месеца – от 1 април до 31 март на следващата година. Всяка година преди 1 септември държавите в ЕС трябва да докладват на ЕК за резултатите от подадените заявления за квотите в предишния период.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.