1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-голямо производство на мляко, но по-малко фермери в Испания

По-голямо производство на мляко, но по-малко фермери в Испания

По време на първата вълна на пандемията през пролетта потреблението на млечни продукти в страната се увеличи значително

Испания е на седмо място в Европейския съюз по производство на мляко. За последните 10 години то е нараснало с около 1 милион тона. В същото време броят на млечните стопанства е намалял с близо една четвърт.
 
Особено голям спад на производителите е регистриран през последните 5 години, след като Брюксел премахна млечните квоти. Според официалните данни в края на 2019-та в страната е имало 21 хиляди и 700 стопанства за краве, овче и козе мляко. От тях 60 % отглеждат крави, 25 на сто произвеждат козе мляко, а останалите 15 % са овцевъди. И докато броят на стопаните на крави и овце е намалял с около една четвърт, този на козевъдите се е увеличил. Причината е нарасналото търсене на козе мляко и неговите продукти.
 
Към днешна дата в Испания се отглеждат приблизително 813 000 крави, даващи все повече мляко, благодарение на подобрена селекция и използването на модерни технологии и ефективни фуражи. Увеличеното количество намира добър пласмент, както на вътрешния, така и на външния пазар, особено към трети страни.
 
По време на първата вълна на пандемията през пролетта потреблението на млечни продукти в страната се увеличи значително, въпреки че ресторанти и кафенета останаха затворени. Тенденцията продължи и през лятото, а прогнозите са, че така ще бъде и през новата година.
 
Испания изнася предимно сирена, мляко за консумация, сметана, кисели млека и бебешки храни. 60 % от експорта са насочени към Европейския съюз, а Съединените щати, Саудитска Арабия и Китай са основните купувачи извън Европа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.