1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Почти половината свиневъди в Европейския съюз са се отказали от дейността си

Почти половината свиневъди в Европейския съюз са се отказали от дейността си

Броят на отглежданите животни е паднал само с 6 на сто до 145 милиона

Почти половината свиневъди в Европейския съюз са се отказали от дейността си за изминалите 10 години. Това сочат данните на Европейската служба за статистика – Евростат.

В периода между 2005 и 2013 година броят на свинефермите е намалял до над 1 и половина милиона, или 43 процента. В края на 2013-та в Съюза са действали близо 2 милиона стопанства. Броят на отглежданите животни е паднал само с 6 на сто до 145 милиона. Това означава, че средното поголовие в една европейска ферма е нараснало с 65% до 67 животни.

Цифрите на Евростат показват големи разлики между отделните страни в Европейския съюз. Така например в новоприсъединилите се държави от Източна Европа броят на отказалите се свиневъди е значително по-голям, отколкото на Запад. В повечето случаи става дума за малки ферми. Така в България, Естония и Словакия стопанствата са намалели с повече от 70 на сто, докато в Полша, Унгария, Литва и Латвия спадът е с над 60 процента.

В старите страни-членки само в Италия има подобен срив – 77 на сто. Но и в големите производители на свинско месо – Испания, Франция и Дания – повече от половината ферми са преустановили дейността си. Отказалите се в Холандия, Австрия и Германия са между 43 и 45 %. Единствената държава, която бележи ръст, е Ирландия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.