1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повечето свинеферми у нас са изпълнили евроизискванията за хуманно отношение към животните

Повечето свинеферми у нас са изпълнили евроизискванията за хуманно отношение към животните

Снимка:

В страната ни няма драма по изпълнението на директивата на ЕС, заяви министър Найденов

Прасетата в свинефермите трябва да имат играчки, с които да се развличат, за да не проявяват канибализъм. Изискванията са европейски и трябва да се изпълняват, а не да се коментират, заяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви земеделският министър Мирослав Найденов.

За хуманното им съществуване са необходими още помещения, в които да бъдат къпани, за да се осигурява и поддържа определен микроклимат. Не става обаче въпрос за специални душ-кабини и климатици, уточни той. В страната ни няма драма по изпълнението на директивата на ЕС – повечето свинеферми вече са изпълнили изискванията, а останалите вече имат план.

Хуманните условия за живот влизат в сила от началото на 2013 година, а щастливо съществуване на кокошките всички фермери ще осигурят до два месеца. С пари ще помогне и държавата, която дава 50 милиона лева.

Министърът обяви, че се гони достигането на нивата от преди 89-а година, когато свинете в България са били няколко милиона. Сега 800 000 прасета се появяват на българския пазар под формата на прясно месо, но не и като колбаси, за които се използва внос.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.