1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предложението на ЕК за промени в тютюнопроизводството ще се отрази пагубно на сектора

Предложението на ЕК за промени в тютюнопроизводството ще се отрази пагубно на сектора

Това заяви Цветан Филев, председател на НАТ-2010, на извънреден комитет на UNITAB в Париж

Враждебността към тютюневия сектор няма да попречи да се видят важните икономически, юридически и социални проблеми, които поставя предложението на ЕК за промяна в Директивата на тютюневите изделия. Това каза Цветан Филев, председател на Българската Национална асоциация на тютюнопроизводителите на извънреден комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB в Париж, предаде Агенция „Фокус”.

„Вярваме, че многобройните недостатъци на Директивата ще бъдат разгледани, с цел да се гарантира, че ЕС въвежда регулаторна рамка за тютюневите продуктите в Европа, която е справедлива, научно-обоснована и ефективна що се отнася до намаляване вредата от тютюнопушенето, без да се налага ненужно бреме върху икономиката и заетостта”, обясни той.

По негови думи - тютюнът играе ключова роля в българското земеделие, по отношение препитанието на хиляди семейства в силно обезлюдените райони на страната, както и в икономиката ни, по отношение на търговията и експорта.

„Уеднаквяването на опаковките на тютюневите изделия, премахването на определени вкусови категории, забраната на слим формат, ще доведат до намаляване на инвестициите в тютюневия сектор. Производителите на цигари ще започнат да купуват по-евтин и по-нискокачествен тютюн, стремейки се да плащат по-малко за суровината. Такава е икономическата логика, която ще се отрази пагубно върху тютюнопроизводството в страната, както и ще доведе до увеличаване на контрабандата в сектора”, каза още Цветан Филев.

"Добре ще е - да излезем с обща декларация в протест на директивата, и чрез нея и нашите евродепутати - да се опитаме да се блокират тези намерения, това е начинът, по който успяхме да запазим ориенталските тютюни у нас”, добави още Филев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.