1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пресконференция на АЗПБ и Федерацията на независимите синдикати от земеделието

Пресконференция на АЗПБ и Федерацията на независимите синдикати от земеделието

Форумът се провежда в заключителния етап на проекта “Информирани и опитни за устойчиво земеделие”

Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/ и Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ организират заключителната транснационална конференция на тема: "За по-добро участие и корпоративната социална отговорност за устойчиво земеделие и по-добра и качествена заетост в земеделието", която ще се проведе днес, 4 юли, от 10 ч. в зала „Триадица“ в Гранд Хотел София. Форумът се провежда в заключителния етап на едногодишен международен проект “Информирани и опитни за устойчиво земеделие”.

Водещата организация по проекта е Федерацията на независимите синдикати от Земеделието /ФНСЗ/. Проектът се осъществява в партньорство с Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни, туризъм /ЕФФАТ/, секторните синдикални организации от Македония, Румъния, Германия, Франция, Италия. От българска страна партньори по проекта са работодателските организации – Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ и Националния съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/, с които ФНЗС води активен социален диалог.Мениджър на проекта е Светла Василева, Председател на ФНСЗ, а координатор на проекта е зам.-председателят на федерацията Валентина Васильонова.

Едногодишният проект се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската Комисия.Проектът "Информирани и опитни за устойчиво земеделие" си постави за цел да изследва и анализира системата за информиране и консултиране на работното място в сектор Земеделие в редица страни членки на ЕС и предложи транснационален обмен на добри и ефективни практики между страните-партньорки, с оглед на подобряване установяването и действието на структури на представителите на работещите в селскостопанските предприятия.

Сред основните цели на проекта е положителното въздействие върху развиването на индустриалните отношения в сектора и особено за засилване на социлния диалог и колективното трудово договаряне. В рамките на проекта бе реализирано изследване на процеса по информиране и консултиране на работното място, както и на нагласите, отношението и поведението по тези въпроси в сектор Земеделие.Разработен е и анализ на прилагането на правата по информиране и консултиране в сектора в страните-партньорки, който е уникален за сектора и цели засилване на социалния диалог в сектора, който е в непрекъснати трансформации и се характеризира с много и дребни стопански структури. В рамките на проекта се проведоха три национални семинара за повишаване на информираността и капацитета на представителите на работещите и служителите и на работодателите по темата и са изработени три национални ръководства за процеса по информиране и консултиране и участие на работниците в селското стопанство в трите пилотни страни - партньори, България, Румъния и Македония.

Транснационалната брошура по информиране и консултиране в земеделието, която предстои да се публикува след конференцията, представлява информационен и аналитичен справочник за земеделието в Европа и съдържа препоръки към заинтересованите страни за подобряване на участието на работещи и работодатели в динамичните процеси днес.Предстоящата транснационална конференция с широк кръг ключови играчи на национално и европейско ниво цели да се насърчи и засили ролята на социалния диалог и модерните индустриални отношения в сектор Земеделие.

Програмата на форума може да видите в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.