1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогноза за богата украинска реколта

Прогноза за богата украинска реколта

При царевицата предвижданията са за 33 милиона тона

Оптималните метеорологични условия в Украйна накараха експертите да коригират нагоре прогнозите си за зърнената реколта. Очакванията са за по-големи количества в сравнение с миналата година.

Още по време на сеитбената кампания стана ясно, че украинските фермери са заложили по-голяма реколта, тъй като площите с пшеница, ечемик и царевица са доста по-големи, отколкото през 2018 година. Единствено нивите с ръж са намалени с 22 на сто. Затова към момента прогнозите са за пшеничена реколта в размер на рекордните 29 милиона тона, или 4 милиона тона повече от миналата година. От ечемика се очакват 9 милиона тона, 22 процента над резултата от предишната кампания.

При царевицата предвижданията са за 33 милиона тона, което е с близо 7 на сто по-малко, а намалението при ръжта ще бъде с 12 процента до 345 хиляди тона. Тези резултати дават на страната възможност за по-голям износ на пшеница и царевица, като изчисленията за новия пазарен сезон са за общо 25 милиона тона. През стопанската 2018/19 бяха изнесени 28 милиона тона.

Доставките на ечемик за чужбина могат да скочат до четири и половина милиона тона, показват цифрите на киевското земеделско министерство.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.