Ръст на производството на веган продукти в Германия с близо 40%

В дългосрочен план статистиците регистрират спад на консумацията на месо

Над 83 000 тона вегански продукти са произведени в Германия през 2020 година. Това е увеличение с 39 % спрямо предходната година, сочат данните на Федералната служба за статистика.
 
Стойността на произведените продукти, заместващи месото, се е покачила с 37 на сто – от 273 на 375 милиона евро. За сравнение: през същия период стойността на месото и колбасите, излезли от германските кланици е 40 милиарда и 100 милиона евро, най-високото ниво за последните 10 години. 
В дългосрочен план статистиците регистрират спад на консумацията на месо.
Докато през 1978 година потреблението в едно домакинство е било в размер на 6 килограма на месец, като в това число не влизат колбасите, 4 десетилетия по-късно това количество е паднало до два килограма.
 
Особено голям спад има при консумацията на свинско месо. Ако през 1978 година на домакинство са се падали по 3 килограма на месец, то днес това са едва 900 грама. При говеждото намалението е от килограм и половина на 600 грама, а при пилешкото от килограм и 300 грама на под един килограм. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.