1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Румъния и Германия разширяват площите с царевица

Румъния и Германия разширяват площите с царевица

Френските фермери смятат да се насочат към захарното цвекло

Общо 2,6 милиона хектара ще бъдат засети с царевица в Румъния, или 100 хиляди повече от миналата година. Ръст на площите със зърнената култура и в Германия. Там фермерите ще засеят 466 хиляди хектара.

Румъния е вторият най-голям производител на царевица в Европейския съюз. През миналата година стопаните от северната ни съседка прибраха 10 милиона тона, което е с 12 на сто повече от 2015-та. В момента сеитбата в южната част на страната е приключила, а на север е в разгара си.

За Германия прогнозите сочат ръст на реколтата с близо една четвърт спрямо миналата година, или общо 4,4 милиона тона.

За разлика от колегите си в Румъния и Германия, френските фермери смятат да намалят площите с царевица и да се насочат към захарното цвекло. С оглед на предстоящото отпадане на захарните квоти в Европейския съюз, това може да се окаже по-рентабилно. Въпреки това, реколтата от царевица във Франция, която миналата година е 11,5 милиона тона, се очаква да бъде по-голяма, тъй като през 2016-та лошото време съсипа голяма част от посевите. За сравнение: през 2015-та френските стопани прибраха 13 милиона тона от зърнената култура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.