1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия с нов рекорд през 2019 година

Русия с нов рекорд през 2019 година

Най-голям ръст на площите има при слънчогледа

Рекордна реколта от 22 и половина милиона тона маслодайни култури прибраха руските стопани през миналата година. Постижението е с 15 процента по-голямо от миналогодишното, сочат данните на земеделското министерство в Москва.

Добрите резултати се дължат основно на разширените с 5 на сто площи, заели през 2019 година общо 14 милиона и 500 хиляди хектара. Това доказва нарасналия интерес на селскостопанския бранш в отглеждането на такива култури, коментират анализатори в Москва.

Най-голям ръст на площите има при слънчогледа. Заедно с оптималните метеорологични условия този факт е допринесъл за 18-проценто увеличение на производството, достигнало 15 милиона тона. По този показател Русия изостава със съвсем малко от Украйна, която е световният лидер.

Нови рекорди поставят и реколтите от соя и рапица – 4 респективно 2 милиона тона. Постижението е още по-впечатляващо като се има предвид, че в основния регион за отглеждане на соя, Далечния Изток, имаше значителни щети по посевите, причинени от лошо време.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.