1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Със зърнени и технически култури в Пазарджишка област са заети над 160 хиляди декара земя

Със зърнени и технически култури в Пазарджишка област са заети над 160 хиляди декара земя

Повечето от земеделските стопани се ориентират и към обновяване на машинния парк

На територията на Пазарджишка област се увеличава търсенето на земя, която да се обработва съгласно европейските изисквания. Това каза за радио "Фокус" началникът на Контролно-техническа инспекция към МЗХ в Пазарджик Иван Газепов. Той посочи като пример увеличаването на засетите с ориз площи.

В сравнение с миналата година засетите площи със зърнени култури, царевица, слънчоглед и рапица също са повече. Годишно се обработват над 160 хиляди декара, а през предишни години, площта заета с тези култури е стигала до критичния минимум от под 100 хиляди декара. Това ни кара да говорим за растеж при производството на зърнени и технически култури в региона, каза също Газепов.

Според него повечето от земеделските стопани се ориентират и към обновяване на машинния парк, с който обработват земята. Търсят се нови трактори, сламопреси, друга обработваща техника. Кандидатства се по различни европейски програми, за да се осигурят средства за тяхното закупуване. Стопаните, които нямат възможност за това се ориентират към закупуване на употребявана техника, която е на не повече от пет години, допълни Газепов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.