1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Създава се правна уредба на издаването на временни разрешения за контрол за спазване правилата на биологичното производство

Създава се правна уредба на издаването на временни разрешения за контрол за спазване правилата на биологичното производство

Очаква се нарастване на видовото разнообразие на отглежданите по биологичен начин култури

Кабинетът ще предложи на Народното събрание изменение и допълнение на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Сред предлаганите промени е създаването на правна уредба на издаването на временни разрешения за контрол за спазване правилата на биологичното производство. Определени са и условията за издаване, обхвата и срока на временните разрешения и са регламентирани процедурите за тяхното издаване на лица от и извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Прецизирани са процедурите за издаване на постоянни разрешения за контрол за спазване правилата на биологичното производство. Предвидено е отнемане на разрешителните на контролиращите лица в случай на констатирани нарушения и/или нередности в осъществявания от тях контрол и са предвидени възможности за налагане на санкции. Регламентирани са правила за уведомяване на операторите, с които има сключен договор за контрол и сертификация, при изтичане на срока или отнемане на разрешението на контролния орган. Уреден е официалният контрол при внос на биологично произведени продукти и храни.

Друга част от промените са свързани с организацията на пазара на мляко и месо. Във връзка с прекратяването на квотната система за краве мляко се отменят част от разпоредбите, а за друга част е предвидено да отпаднат от 1 април 2016 г., което ще позволи да бъдат приключени възникналите правоотношения през последната квотна година. Въвежда се облекчен регистрационен режим за първите изкупвачи на сурово мляко във връзка с прилагането на договорните отношения и новите изисквания за събиране и докладване на Европейската комисия на информация за състоянието на пазара на млякото. С промените се намалява тежестта върху бизнеса при прилагане на общата организация на пазара в сектор „Месо”. Чрез направените изменения са прецизирани съществуващите административно-наказателни разпоредби, а други се отменят от 1 април 2016 г. във връзка с приключването на квотната система за краве мляко.

С измененията в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз се очаква чрез развитие и приоритизиране на биологичното земеделие да се постигнат някои от целите на Програмата на правителството за европейско развитие на България, свързани с развитие на земеделието като основен фактор за общо икономическо развитие на страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.