1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Силен интерес към четвъртия Национален агросеминар на НАЗ

Силен интерес към четвъртия Национален агросеминар на НАЗ

„Зърнопроизводствотото – национални и европейски предизвикателства“ е мотото на форума

За четвърта поредна година Националната асоциация на зърнопроизводителите организира своя агросеминар. По традиция той ще се проведе в Пловдив от 27 до 29 ноември. До момента повече от 15 фирми, водещи в агросектора, са заявили участие в авторитетния форум, който с всяка изминала година се радва на все по-голям интерес.

Тази година се обръщаме към новата ОСП, каза в интервю за Аgro.bg Наталия Тодорова, изпълнителен директор на НАЗ. „Мотото на семинара ще е: „Зърнопроизводствотото – национални и европейски предизвикателства“. Знаете, че всяка година, освен с климатичните фактори, с които трябва да се справят земеделските производители, тази година те ще трябва да се справят и с едни нови правила – и по отношение на директните плащания, и по отношение и на ПРСР. Друга новост, която всъщност стартира миналата година е, че освен презентации в залата, фирмите ще имат възможността да представят своите продукти или услуги на изложбени площи. Ще се опитаме да дадем малко повече разяснение на земеделските производители относно прилагането на изискването за екологично насочени площи. Ще застъпим и все по-актуалната тема за зърнените пазари и използването на финансовите инструменти, така че земеделските производители да могат да разчитат на цялата информация, свързана с борсовата търговия. Интересът е голям. Ще имаме присъствие и от държавни институции, от ССА. Продължаваме диалога си и с правителството, и с МЗХ, и с ДФЗ. Оптимисти сме и се надяваме, че новото ръководство на Министерството и дай боже – едно солидно ръководство на ДФЗ, ще допринесат за стабилност в сектора.

Защото това е основната в момента тревога за всички земеделци – твърде често се сменят политиките в сектора, нормативната уредба, законите.“

Провеждането на четвъртия семинар е свързано и с друга гордост за НАЗ. „Веднага след като станаха ясни правилата по новите схеми за директните плащания, които ще стартират през 2015 г., НАЗ инициира разяснителна кампания сред своите членове за популяризиране на тези схеми за получаване на европейско подпомагане.

Изключително важна кампания, която протече при доста голям интерес и включваше три информационни семинара в Стара Загора, Враца и Разград. Кампанията ще бъде финализирана именно на 4-ия ни агросеминар, където ще поставим фокуса върху най-трудното за нас за изпълнение от новите схеми за директните плащания – изискването за екологично насочени площи.“

И тази година Асоциацията очаква специални гости. „НАЗ е член на европейската конфедерация на производителите на царевица. Гости ще бъдат нейни официални представители. Поканени са също така представители на най-голямата европейска организация на земеделски производители от Копа Коджека. Отправена е покана и към бившия еврокомисар на земеделието Дачиан Чолош, който би могъл да предостави доста полезна информация на българските земеделски производители. Организаторите считат, че ще се получи един добър и полезен семинар и се надяват както участниците и презентаторите, така и земеделските производители да останат еднакво удовлетворени от провеждането на форума.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.