1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад при производството на сурово мляко в Швейцария

Спад при производството на сурово мляко в Швейцария

Досегашният отрицателен рекорд при млякото е от 2007 година

Близо 3 и половина милиона тона мляко са издоени в швейцарските кравеферми през миналата година. Количеството е най-малкото от 2007-а насам, когато производството беше в размер на 3 милиона и 260 хиляди тона.

Въпреки спада при производството на сурово мляко, сирената и през миналата година бележат ръст, сочат предварителните статистически данни. При млеконадой, намалял с 55 000 тона, производството на сирене се е увеличило с 2 % до рекордните 195 000 тона.

Досегашният отрицателен рекорд при млякото е от 2007 година, когато в Швейцария е действала квотна система, премахната едва две години по-късно. През 2019-та броят на млечните стопанства е намалял с 520 до 19 хиляди. При отмяната на квотите в страната са действали 26 хиляди млечни ферми. Миналогодишният спад се отнася изцяло до по-малките ферми с годишно производство под 300 тона.

Най-масово произвежданото швейцарско сирене е Грюер, което се прави от сурово мляко. Питите му са с диаметър около 60 сантиметра и тежат средно по 25 килограма. Зрее между 5 и 15 месеца и е със защитено географско обозначение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.