1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Традиционните помещения за бременни свине ще бъдат забранени от 1 януари 2013 г.

Традиционните помещения за бременни свине ще бъдат забранени от 1 януари 2013 г.

Снимка:

Това гласи нова директива на Европейския съюз

Бременните прасета на Европа ще бъдат по-щастливи следващата година, но европейците, които обичат да похапват свинско, ще трябва да плащат повече, а някои свиневъди вероятно ще фалират заради нова директива на Европейския съюз, а и заради повишаващите се цени на зърнените храни, коментира "Ройтерс".

Според правилата на ЕС, традиционните помещения за бременни свине ще бъдат забранени от 1 януари 2013 г. - 11 години след първото гласуване на по-хуманно отглеждане на животните.

И докато организациите за защита на правата на животните приветстват по-строгите правила, разходите за изпълнението им ще накара много фермери да напуснат сектора, което ще доведе до по-малко продукция и по-високи цени на наденичките, прошутото, бекона и пържолите.

"В началото сме на ударна вълна", предупреди Жан-Мишел Сер, председател на групата на френските свиневъди FNP. "Това ще има значително отражение върху цената на свинското и създава проблеми за индустрията", подчерта той.

Според експерта, забраната означава 650 евро допълнително на прасе, което ще означава множество банкрути в сектора, който и в момента е засегнат от лоши резултати. Той припомни, че въвеждането на нови по-хуманни клетки за кокошките в началото на тази година вече е довело до удвояване на цените на яйцата в някои държави членки.

Фермерите в ЕС са произвели рекордните 25 милиона тона свинско месо през 2010 г., или повече от 20% от общата световна продукция. Това е два пъти повече от обемите в САЩ, но все още далеч зад Китай и неговите 51 милиона тона, пише "Дневник".

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.