Увеличават лозовите насаждения в Германия

В момента в Германия винено грозде се отглежда на площ от 100 хиляди хектара

Лозовите насаждения в Германия ще се увеличат с 0,3% през следващите няколко години, реши Бундестагът в Берлин. С това германският парламент дава зелена светлина на регламент на Европейския съюз, с който Брюксел реагира на загубата на пазарни позиции от страна на винопроизводителите от Стария континент, пише DPA.

В момента в Германия винено грозде се отглежда на площ от 100 хиляди хектара. Разширяването на площите се дискутира от доста време насам, тъй като противниците на мярката се опасяваха от спад на цените. Ето защо Бундестагът реши то да е в значително по-малки от максималните размери, предвидени от Европейския съюз. Брюксел разрешава увеличението да бъде с по 1 процент годишно, но страните-членки имат право да останат под тази квота, ако има опасност от свръхпредлагане или влошено качество.

Правителството на канцлера Ангела Меркел първоначално предлагаше половин процент, но по време на дебатите в Бундестага размерът бе намален. Предстои гласуване във втората камара на парламента – Бундесрата – след което решението влиза в сила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.