1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В ЕС рапицата ще се отглежда върху 6 000 000 хектара

В ЕС рапицата ще се отглежда върху 6 000 000 хектара

Tазгодишната реколта беше изключително слаба

Близо 6 милиона хектара ще заделят фермерите в Европейския съюз през новата кампания за отглеждането на рапица. Това са 8 % по-малко от средното за последните 5 години, но и 7 на сто повече, отколкото за 2019-та, показва първата прогноза на френски анализатори.

Проблемите при отглеждането на рапица имат няколко причини. Много стопани са недоволни от слабите резултати през изтеклите години, както и от ниските цени. Освен това метеорологичните условия стават все по-неблагоприятни. Така се стигна дотам, че през миналата есен беше засята най-малката площ за последните 13 години, от която бе прибрана и най-малката реколта за същия период.

В същото време се увеличава вносът на маслодайната култура, което доведе до поскъпване и на европейската продукция. В един момент цената на борсата в Париж достигна 390 евро за тон, но след това падна, повлечена от поевтиняването на соята. В края на миналата седмица тон рапица се търгуваше за малко над 380 евро.

Заради необикновената суша по време на миналогодишната сеитба, както и по време на растежа на растенията, тазгодишната реколта беше изключително слаба, едва 17 милиона тона. Година по-рано стопаните прибраха 20 милиона тона, а през 2017-та – 22 милиона тона. Първите прогнози за догодина са за добиви в размер на 3 милиона и 200 хиляди тона от хектар и обща реколта от 19 милиона и 300 хиляди тона.

Увеличение на площите, макар и малки, има най-вече във Франция, Германия, Великобритания и Румъния. По-малки са площите в Чехия, България и Дания. В много европейски страни посевите първоначално страдаха от липса на влага, но в края на септември нещата се нормализираха след падналите дъждове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.