1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Гърция ще изписват произхода на месото и млякото

В Гърция ще изписват произхода на месото и млякото

Една от целите е да се предотврати производството на гръцки специалитети с вносно мляко

Гърция може да стане третата страна в Европейския съюз, която въвежда задължително обозначаване на произхода на млякото в млечните продукти. Атина планира подобна мярка и за месото в преработените храни. От гръцкото земеделско министерство съобщиха, че са внесли законопроект за етикетирането в парламента.

Аграрният министър Евангелос Апостолу обясни мярката с необходимостта от повече прозрачност на пазара и за по-добра защита на потребителите. Освен това местните производители страдали от вноса на евтина стока от чужбина, която не може да се проследи, изтъкна министърът. Новият закон е предвиден да влезе в сила от началото на следващата година.

В бъдеще на опаковките на млечните продукти трябва да са изписани произходът на млякото, както и страната на преработка и на опаковане. Една от целите е да се предотврати производството на гръцки специалитети с вносно мляко.

При месните продукти на етикета трябва да са обозначени всички стъпки, през които е преминало месото – от страната, в която е родено животното, през държавата, където е угоено, както и местонахождението на кланицата.

Законът ще задължава търговците на пресни и малотрайни земеделски продукти да плащат на производителя в рамките на максимум 60 дни. В противен случай са предвидени глоби в размер на 30 процента от стойността на съответната фактура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.