1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Ниш се проведе семинар за ветеринарни специалисти от България и Сърбия

В Ниш се проведе семинар за ветеринарни специалисти от България и Сърбия

Бяха обсъдени общите проблеми

Под мотото „Болестите не признават граници“ премина тридневният семинар в Ниш от 15 до 17 януари 2014 година, където ветеринарни специалисти и научни работници от България и Сърбия обсъдиха общите проблеми, свързани с разпространението на болести при животни и хора в трансграничния регион България-Сърбия.

Семинарът се проведе във връзка с изпълнението на проект Съвместната информационна система за оптимизация на процесите "Едно здраве", в зоната на ТГС. Водещ партньор при реализацията на проекта е Областната дирекция по безопасност на храните в Перник. Партнират й Ветеринарният институт в Ниш и Областните дирекции по безопасност на храните в София - област и в Кюстендил.

Участниците от двете държави споделиха опита си в борбата с някои от най-разпространените заболявания по животните, които освен икономически щети, могат да повлияят негативно и на здравето при хората. Отправната точка при справянето със заболявания по животните е бързата обмяна на информация в зоната на ТГС и своевременната адекватна реакция от двете страни на границата. Това е и една от целите на проекта „Едно здраве“, да бъде разработена Съвместна информационна система, като основен инструмент за подобряване на качеството на механизмите за контрол на съответните ветеринарни органи.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИПП България – Сърбия (договор CCI No 2007CB16IPO006). Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на БАБХ-ОДБХ Перник (водещ партньор) и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.