1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За 8 март Турция изнесе продукция за 8 млн. долара

За 8 март Турция изнесе продукция за 8 млн. долара

Oсновните конкуренти на страната – Кения, Колумбия и Еквадор – не са успели да пласират толкова големи обеми

60 милиона стръка цветя на обща стойност 8 милиона долара са изнесли турските производители в навечерието на 8 март, Международния ден на жената. Това съобщават от митническата администрация на югоизточната ни съседка.
 
Според турската Асоциация на износителите на декоративни растения и стоки по голямата част от износа е осъществен със сухоземен транспорт, известно количество е превозено и по въздуха към по-далечни дестинации. Тази година основните конкуренти на Турция – Кения, Колумбия и Еквадор – не са успели да пласират толкова големи обеми на международния пазар, тъй като техните транспортни разходи са много големи. Това е помогнало на Турция да увеличи износа си с 20 % спрямо миналата година. За 2021-а цветарският бранш си е поставил за цел да изнесе продукция на стойност 125 милиона долара. 
 
В същото време от земеделското министерство в Анкара отчитат, че през миналата година селскостопанското производство в страната се е увеличило с близо 5% като количество и с 20 на сто като стойност. Експортът на аграрни продукти и храни е нараснал с 5%.
Това са най-добрите резултати за последните 3 години, изчисляват експертите и посочват, че за изминалите две десетилетия средногодишното увеличение е било с 3%. За 2020 година производството достига стойност 47 милиарда долара, а износът е на стойност 20 милиарда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.