1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделските стопани от необлагодетелстваните райони и икономически уязвимите общини у нас получиха субсидии

Земеделските стопани от необлагодетелстваните райони и икономически уязвимите общини у нас получиха субсидии

Снимка:

Оторизираните средства по НДЖ 4 са в размер на 596 368 лв.

Земеделските стопани получиха средства по две от схемите за специфично подпомагане: за отглеждане на овце майки и кози майки в икономически уязвими общини в Южна България (НДЖ 4) и за отглеждане на овце майки и кози майки в необлагодетелстваните райони (НДЖ 5), съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

Двете схеми се прилагат за първи път от кампания 2011 и се финансират изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Оторизираните средства по НДЖ 4 са в размер на 596 368 лв. по заявленията на 806 стопани, кандидатствали по схемата. Общо 1 323 кандидати по схемата НДЖ 5 бяха подпомогнати, като размерът на оторизираните субсидии възлиза на 746 065 лв.

До момента на стопаните, които отглеждат дребен рогат добитък по схемите, финансирани от националния бюджет, и по тези, финансирани от ЕС, са преведени близо 20.5 млн. лева.

По мярка 214 „Агроекологични плащания” на 30 май бе извършена оторизация по заявления на земеделски стопани, кандидатствали по направления: „Биологично земеделие”, „Опазване на застрашени от изчезване местни породи”, „ВПС 1”, „Контрол на почвена ерозия”, „Традиционно отглеждане на овощни градини” и „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)”. Общо 226 стопани бяха подпомогнати, а размерът на компенсаторните плащания е 3 677 241 лв. За кампания 2011 до момента по мярката са изплатени над 18.5 млн. лв. на 1 647 земеделски стопани, или над 90% от допустимите заявления.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.